Продължаваме промяната-Демократична България оспори споразумението за премиерска ротация с ГЕРБ, като постави под

...
Продължаваме промяната-Демократична България оспори споразумението за премиерска ротация с ГЕРБ, като постави под
Коментари Харесай

ПП-ДБ пита Мария Габриел за Шенген, поставя под въпрос ротацията на премиера

" Продължаваме промяната-Демократична България " оспори споразумението за премиерска ротация с ГЕРБ, като постави под подозрение интензивността на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел във връзка с влизането ни в Шенген. През март следващата година Габриел би трябвало да размени министър-председателя Николай Денков на поста по силата на съглашението сред ПП-ДБ и ГЕРБ и взаимната им управническата стратегия. В нея обаче е написана задачата: " Присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година ", която към този миг наподобява непостижима.

Депутати от обединяването са запитали официално Мария Габриел " какви ограничения ще предприеме до края на годината в качеството си на министър на външните работи и заместител министър-председател за приемане на Република България в Шенгенското пространство до края на 2023 година, който приоритет е измежду главните претекстове за поддръжката на ротационното държавно управление от страна на коалиция ПП-ДБ ", оповестяват от обединяването.

И допълват:

" Наблюдаваме непрекъснатите старания на премиера акад. Николай Денков, както и на обособени народни представители от ръководещото болшинство, за ускорено привършване на процеса по приемане на страната ни в Шенгенското пространство, само че със угриженост означаваме по-слабо дейната роля на министерство на външните работи в отстояване на тази цел.

Не бихме желали да рискуваме евроатлантическата посока на развиване на България заради пропуснати благоприятни условия за деяние. Затова ще пожелаваме от вицепремиера и министър на външните работи доклад за всяка седмица в писмена форма. "

Това известие идва на фона на вчерашната аудиенция на премиера във Виена, където още веднъж получихме отвод от повдигане на " ветото " за участието ни. Както е известно Австрия и Нидерландия остават последната спънка пред страната ни, макар че официално сме покрили всички критерии. " За нас е немислимо сега да разтеглим Шенген, само че това няма нищо общо с България и Румъния, а е въпрос на сигурност ", съобщи австрийският канцлер Карл Нехамер след срещата си с българския министър председател.

Идва обаче и на фона на " некоалиционните " търкания сред ГЕРБ, която включи и Движение за права и свободи, от една страна и ПП-ДБ от друга, като двете партии употребяват всеки мотив, с цел да нападат Министерския съвет, както и избрани министри, отпред с " най-важния " за " Промяната " - финансовият - Асен Василев.

Наскоро Борисов даде поръчка, че ще желае смени на министри при ротацията, която се пада при започване на март 2024 година (тя е на деветмесечие), тъй като, по думите му, някои от сегашните не се справяли с работата. Допусна и фрагменти на Движението да влязат в състава на новия Министерски съвет, само че неофициалният водач на партията Делян Пеевски съобщи, че отттам не демонстрират интерес.

Шенген обаче надалеч не е единствената " промяна " мираж. От ПП-ДБ бяха сложили 7 претенции, с цел да живее този кабинет. Сред тях бяха и реформа на службите, каквато ГЕРБ и Движение за права и свободи отхвърлиха да вършат, общ ръб за предопределение на регулаторите, какъвто към момента няма, както и преправка на Изборния кодекс - каквато също към момента няма.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР